17 Haziran 2013 Pazartesi

ÇATALCA YALIKÖY VE ÇİLİNGÖZ


    İstanbul'un gürültüsünden ve stresinden uzaklaşarak kalabalık olmayan kimsenin bilmediği bir yer arıyorsanız doğru tercih Mahmutbey gişelerden 90 km uzaklıkta yer alan Yalıköy ve Çilingöz Tabiat Parkıdır. Çatalca gişelerden çıktıktan sonra Subaşı ve Karacaköy merkezlerini geçtikten sonra Yalıköy'e ulaşıyorsunuz. Burası eski bir Rum köyü iken daha önceleri ise korsanların eğlence yeri olarak bilinmekteymiş. Eski zamanlarda sahilde çıkan çakıl taşlarından dolayı şuan taş süsleme sanatında kullanılan Podima taşıda bu köyün eski ismiymiş. Yalıköy hala eski dokusunu bozmamış İstanbul'a yakın ve sahili olan ender köylerden bir tanesidir.  




    Karadeniz kıyısındaki köylerinin ortak özelliği olan yemyeşil orman ve bol kıvrımlı bir yol üzerinden Yalıköy'e ulaşıyorsunuz. Aynı zamanda bu inişli çıkışlı ve kıvrımlı yol motosiklet ve bisiklet tutkunlarının sürekli olarak kullandıkları bir parkurdur. Yalıköy sahilinde çok geniş ve boylu boyunca uzanan kum plajlar mevcut ama tesis açısından çok zengin olduğunu söylemek biraz zor ama burasının da güzelliği burada zaten. Gelirken mangalınızıda yanınızda getirin ve etlerinizi köy meydanında tam karşınıza çıkan kendi yetiştirdiği hayvanların etlerini satan kasaptan rahatlıkla alabilirsiniz. Bu sahil Karadeniz ve dalgalı olmasına rağmen Şile ve Kilyos'taki gibi altan bir akıntıya sahip olmadığından burada yüzmek güvenli ve eğlencelidir. Eğer Marmara Denizi gibi dalganın az olduğu deniz arıyorsanız daha önce giderek izlenimlerimi paylaştığım ŞARKÖY'ü tercih edebilirsiniz.


    Çilingöz Tabiat Parkı ise tamamen bir doğa harikası ve Milli Parklar tarafından işletilen bir plaj ve kamp yerine sahiptir. Çilingöz nehrinin hemen ağzında bir koyun içerisinde mükemmel bir konaklama yeridir. Girişin ücretliği olduğu kamp ve plajda 2015 yılı için güncel Mili Parkların belirlediği plaj otomobil giriş ücreti 11,00 TL konaklama alanı bedeli ise 33,00 TL'dir.