4 Temmuz 2013 Perşembe

SOYAK KRİSTAL KULE





   İstanbul'un yüksek katlı binalarının sıralandığı Levent Büyükdere Caddesi üzerinde Tekfen Tower ile Sapphire (http://gezginharitaci.blogspot.com/2013/04/istanbul-sapphire.html) arasında yer almaktadır. Daha önce satışı yapılan daha sonra iptal edilen eski İETT garajına komşu parseldir. Novartis ilaç fabrikasının arazisinin 2005 yılında 17 miyon dolara Soyak Holding tarafından alınması ile projenin süreci başlamıştır. 2008 yılında arsayı satışa çıkaran Soyak, Zorlu Holding'ten gelen en yüksek teklif olan 135 milyon doları beğenmeyerek kendi projesini hayata geçirmeye karar vermiştir. Proje bitirilmesinin ardından ülkemizdeki Finansbank'ın sahibi olan Yunan NBG 303 milyon euro karşılığında bu iş merkezinin sahibi olmuştur.






















   A+ ofis olarak tasarlanan Kristal Kulenin mimari projeleri Has Mimarlık imzasını taşımaktadır. Farklı kolon ve cephe yapısı ile diğer yüksek katlı binalar arasında hemen dikkati çekmektedir. Proje içerisindeki düşey kolonların yanı sıra çok sayıda eğik kolon ile yapıya kristal şekli verilmiştir. 55.000 m² inşaat alanına sahip proje 35 kat ve 160 metre yüksekliğe sahip olarak inşaa edilmiştir.  


    Soyak Holding tarafından hayata geçirilen projenin müteahitliğini ise Koray Yapı Endüstri firması yapmıştır. Temel kazısının 32 metre derinliğe ulaşabilmesi için 7.500 metre mini kazık ve 3.200 metre fore kazık ile 3.400 metre kuşak kirişi NYS Proje Danışmanlık tarafından uygulanmıştır. Kristal Kulenin C50 sınıfı hazır beton ihtiyacını ise Gümüştaş Beton karşılamıştır.