13 Mayıs 2013 Pazartesi

İSTANBUL ADLİYESİ


   İstanbul'un Şişli ilçesinde Çağlayan Meydanı'nın yanına inşaatı yapılan ve Avrupa'nın en büyük ünvanına sahip adliye binasıdır.  İstanbul Adalet Sarayı 4 ve 19 kat arası değişen birbirine bitişik 18 bloktan oluşmaktadır.  Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından Varyap firmasına yaptırılmıştır.  Toplam inşaat alanı 343.000 m²'dir.





   İstanbul adalet sarayına İstanbul Adliyesi ve ek binaları (Sirkeci, Gülhane, Levent), Beyoğlu Adliyesi, Şişli Adliyesi, Fatih Adliyesi, Sarıyer Adliyesi ve Eyüp adliyesi olmak üzere 11 ayrı binada bulunan adliyeler 2011 yılı Ağustos ayında  taşınmış, İstanbul Adliyesi adı altında birleşmiştir.



  Adalet Sarayı içerisinde  duruşma salonları, hakim ve savcı odaları, ofisler, hizmet odaları, arşiv odaları, avukat görüşme odaları, yemekhaneler, kafeteryalar, kütüphane, kreş, konferans salonu, postane, banka şubeleri, sağlık ünitesi, polis karakolu, kapalı otopark gibi bölümler yer almaktadır. Yapı içerisinde gün ışığından maksimum derecede faydalanabilmesi amacıyla iç bahçeler ve orta avlulara yer verilmiştir.


   Adliye sarayının inşaatında 62.000 m² su yalıtımı, 185.000 m² ısı yalıtımı yapılmıştır. Katlar arası ulaşım için 93 adet asansör ve 48 adet yürüyen merdiven mevcuttur.


   Çağlayan İstanbul Adliye'sinin statik projesini Kınacı Mühendislik ve Mimarlık, mimari projesini Aytöre Genç Mimarlık, elektrik projesini Mustafa Karakaş, mekanik projelerini ise Razgat Mühendislik hazırlamıştır.