19 Temmuz 2013 Cuma

DAĞIN ZİRVESİNE PİLYE NASIL YAPILIR


   Her zaman merak edilen konudur o dağın zirvesine nasıl pilye tesis edildiği; bu konuyu fotoğraflarla açıklığa kavuşturmak istedik. Öncelikle pilye tesis edilecek dağın eteklerinde bir yerde kamp kurulur ve gerekli olan malzemeler temin edilir. Daha sonra temin edilen malzemelerin zirveye çıkartılması için bir helikopter kiralanır. Helikopter ile zirveye ulaşınca birinci parti malzemeler indirilir. Tabi ki bunlar hassas ölçüm aletlerimiz değil helikopterin iniş yapacağı pisti inşa edeceğimiz ahşap malzemelerdir.





    Pisti tamamladıktan sonra pilyeyi yapmak için gerekli kalıp ve betonu hazırlayarak imalatını bitiriyoruz. Fay hatlarının izlenmesi için kullanılacak aletin  elektrik enerjisini karşılamak üzere bir güneş enerjisi levhası ile sistemi kuruyoruz. Buradan aldığımız elektrik enerjisi ile aynı zamanda internet erişimini sağlıyoruz.Pilyenin GPS ile koordinatları belirlendikten sonra fay hatlarının takibi için kullanılan aleti pilyenin üzerine montajını yapıyoruz. En son fotoğraftada işlerimiz bittikten sonra manzaranın keyfini çıkartıyoruz.   


   Tabi ki bu yazılanların hiçbirisi ülkemizde olmamıştır. Kanada'da yapılmış çalışmaların tercümesidir. Ülkemizdeki çalışmalar malesef bunların çok gerisindedir. 

Haritacılıkla ilgili iseniz aşağıdaki paylaşımlarımda ilginizi çekabilir :