19 Mayıs 2013 Pazar

YILDIZ PARKI VE MALTA KÖŞKÜ


   İstanbul Beşiktaş'tan Ortaköy'e giden güzergah üzerinde yer almaktadır. Diğer ve daha yakın ulaşım şekli ise Barbaros Bulvarı üzerinden geldiğinizde Ertuğrul Sitesi önündeki sapaktan sola dönüyorsunuz ve 700 metre aşağıda Yıldız Parkı girişini görüyorsunuz.Otopark için İspark'ın otoparkı bulunmakta. Giriş ücreti otomobiller için tüm gün 5 TL. Arabanızı buraya bıraktıktan sonra şehrin içerisinde yemyeşil bir güzelliğin içerisine giriyorsunuz.




   Üst kapıdan girdiğinizde az ileride sizi Malta Köşkü karşılıyor. Beltur tarafından işletilmekte olan restaurant genelde hafta sonu sabahları kahvaltı (brunch) yapmak isteyenler tercih ediyor. Hafta içi serpme kahvaltı fiyatı 18,50 TL, hafta sonu ise açık büfe kahvaltı kişi başı 28,50 TL olarak fiyatlandırılmış. Restaurant bölümünde ise Osmanlı Mutfağı ve Balık Menüsü seçenekleri mevcut. Malta köşkü'nün tarihçesi ise ;


   Sultan Abdülaziz Dönemi`nde Çırağan Sarayı`nın arka bahçesi olan koruda iki tane seyir ve istiharat köşkü yapılmıştır. Kuzey yönünde geniş manzaralı bir terasa oturan iki katlı binaya da Malta Köşkü adı verilmiştir
. Malta isminin nereden geldiği tam bilinmemekle beraber, fethedilen veya fethe teşebbüs edilen yerlerin isimlerinin saray içinde mekanlara isim olarak verme geleneğinden geldiği tahmin edilmektedir. Sultan Abdülhamid bu köşkü sonradan Yıldız Sarayı`na bağlatmış, saray halkı tarafından koru geçişlerinde dinlenme ve ziyaret yeri olarak kullanılmıştır.
   Yıldız Sarayı`nın diğer köşkleri gibi Malta Köşkü de önemli tarihi olaylara sahne olmuştur. Ali Suavi`nin 1878`de V. Murat`ı tahta çıkarmak üzere tertiplediği Çırağan Baskını amacına ulaşamayınca, Abdülhamit, Sultan Murat`ı güvenlik gerekçesiyle Malta Köşkü`nde gözetim altına almıştır. Mithat Paşa`nın yargılanması Malta Köşkü` nün arkasındaki düzlükte kurulan çadırda yapılmıştır.



   Yıldız Parkı'nda Malta Köşkü'nden biraz aşağıda yine Beltur tarafından işletilen kır kahvesi bulunmaktadır. Burada atıştırmalık olarak gözleme,tost, ızgara köfte, patates kızartması yiyebilir çay veya türk kahvesi içerek doğanın tadını çıkartabilirsiniz. Fiyatlar ise Peynirli gözleme 7,50 TL, kaşarlı tost 5,50 TL ızgara köfte 14,50 TL olarak belirlenmiş; içeceklerde ise çay 2,50 TL türk kahvesi ise 4,75 TL olarak ücretlendiriliyor.   



   Yıldız parkının içerisinde bir çok ağaç çeşidi, çocuk oyun parkı ve piknik yapabileceğiniz masalar bulunmaktadır. Ayrıca ağaçların üzerinde sürekli zıplayan çok sayıda sincap var. Bu şirin hayvanları hayvanat bahçesinde değilde doğal yaşamda görmek ayrı bir keyif. 



Buradaki gezintinizden sonra hemen yakınında bulunan aşağıdaki yerleride gezebilirsiniz: