1 Temmuz 2013 Pazartesi

BÜYÜKADA

 
Büyükada Dilburnunda  Heybeliada Bakışlı Pilye

Pilye Üzerinde Bulunan Seco Tribrach











   İstanbul açıklarında Prens adaları olarak bilinen adaların isminden de anlaşılacağı üzere en büyüğüdür. Maltepe sahilinden sadece 2.300 metre uzaklıkta yer almaktadır. 5,4 km² yüzölçüme sahip olan adada  Yücetepe (203 m) ve Manastır Tepe (164 m) adları ile anılan iki tepe bulunmaktadır. Resmi araçlar hariç motorlu taşıtların yasak olduğu adada ulaşım fayton ve bisikletlerle sağlanmaktadır. Trafik tabelaları bisikletleri uyaracak şekilde tasarlanmıştır. Adaya ulaşım Bostancı, Kabataş, Eminönü, Avcılar gibi ilçelerden kalkan şehir hatları vapurları veya özel tur şirketlerine ait tekneler tarafından sağlanmaktadır.




    Deniz üzerinden adaya yaklaşırken mükemmel bir yeşil manzarası, doyumsuz bir güzellik sunarken geride bıraktığınız İstanbul ise beton yığınları ile tezat oluşturmaktadır. İskelede indikten sonra çarşı içerisinde çok sayıda bisiklet kiralama dükkanları bulunmaktadır. Hafta içi Emniyet Müdürlüğünün  karşı sokağında bulunan Selami Taşlı'nın yerinden  günlük 10 TL ücret ile bisiklet kiralıyabilirsiniz. Hemde 20 Kg kadar çocuğunuzu taşıyabilecek özel taşıma koltuğu ve sepet takabilirsiniz. Araç trafiğinin olmadığı ada içerisinde sadece faytonlara dikkat ederek tüm adayı bisikletinizle gezebilirsiniz. Eğer fayton ulaşımını seçerseniz meydanın yanında bulunan fayton istasyonundan küçük tur 60 TL büyük tur ise 70 TL ücret ödeyerek adayı gezebilirsiniz.


     Büyükada içerisinde piknik yapmak için çam ağaçları altında bulunan ve kişi başı giriş ücreti 4 TL olan Dilburnu Mesire yerini kullanabilirsiniz. Ahşap masalar üzerinde yemeğinizi yiyebilir ve taşlık olan kıyı kesiminden denize girebilirsiniz. Buraya yürüyerek 45 dakikada bisiklet ile 20 dakikada fayton ile ise 22 TL ödeyerek 15 dakikada ulaşabilirsiniz.  Dilburnu'nun hemen yanındaki koyda yer alan Yörük Ali Plajında denize girmek için hafta içi 25 TL hafta sonu ise 30 TL ödemelisiniz. Buranın ulaşım için adanın merkezinden tekne ile ücretsiz servisleri de bulunmaktadır.









 


   Büyükada'nın tepesinde bulunan 1751 yılında inşaatı yapılmış Aya Yorgi Manastırı'na çıkabilirsiniz. Buraya faytonla belirli bir noktaya getiriliyor daha sonra 300 metre kadar bir mesafeyi yürüyerek tırmanıyorsunuz. Bisikletinizlede buraya çıkmak oldukça zor. Büyükada manzarasına sahip kiliseyi gezdikten sonra yanında bulunan çay bahçesinde dinlenebilirsiniz. Yol boyunca farklı mimari yapıda çok sayıda yalı ve konakların ve rengarenk çiçeklerlerle süslenmiş bahçelerin fotoğraflarını çekebilirsiniz.
      Büyükada içerisinde İstanbul'un ilk çağdaş kent müzesi olan Adalar Müzesini gezebilir. Maden mahallesinde yer alan Reşat Nuri Güntekin'in evi ve televizyonda yeyınlanan Hatırla Sevgili, Dudaktan Kalbe gibi dizilerin çekildiği gözünüzü aşina olan konakları görebilirsiniz.
    Burgazada ile ilgili gezi bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.