16 Ağustos 2013 Cuma

YILMAZ BÜYÜKERŞEN BALMUMU HEYKELLER MÜZESİ

     Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin turizm alanındaki çalışmalarından biri olan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi  eski  Odunpazarı Evleri’nden olan ve Çağdaş Cam Sanatları ile Kent Belleği Müzeleri’ne  de ev sahipliği yapan Kent Müzeleri Kompleksi’nde yer almaktadır. 2013 yılının Mayıs ayında ziyarete açılan müzede aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkanı olan Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılmış olan 160 adet ünlü ismin heykelleri bulunmaktadır.


   Balmumu Heykel  ilk olarak Romalılar zamanında ölen kişinin yüzünün oda içerisinde saklanması için kullanılmıştır. Balmumu, yumuşak ve şekil alıcı özelliği sebebiyle, her türlü nesnenin  kalıbını çıkarmak amaçlı olarak eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Romalılar döneminde başlayan balmumu mask geleneği zamanla  geliştirilerek, boyama yoluyla daha gerçekçi heykellere dönüşmüştür. Dünyanın birçok yerinde balmumundan yapılmış heykellerin bulunduğu müzeler  vardır. Bu  müzelerden ilki ve en ünlüsü ise 1835 yılında Londra’da açılan Madame Tussauds Müzesi’dir. Ülkemizde ise bazı müzelerde sadece Atatürk’e ait balmumu heykeller bulunmaktadır.


     Pazartesi hariç diğer her gün gezilebilen müzenin giriş ücreti tam 3 TL öğrenci 1,5 TL'dir.
Müze kartın geçmediği müzenin tüm bilet gelirleri engelli çocuklar ile kız çocukların eğitimi için kullanılıyor.  Müze farklı kategorilerdeki ünlü kişilerin sergilendiği beş ayrı bölümden oluşmaktadır. Flaşsız fotoğraf çekmenin serbest olduğu müze içerisinde (D Salon Hariç) istediğiniz ünlü ile hatıra fotoğrafı çektirebilirsiniz.  Ama ışık ayarlarını yapamadığınız için fotoğraf kalitesi konusunda hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.  Müze içerisinde gezintiye başlamadan önce giriş kısmında bekleme  ve kısa bir bilgilendirme  konuşması yapılmaktadır. Giriş kısmının duvarlarında da içerideki heykellerin resimleri asılarak heyecan biraz daha arttırılmış.

Salon A :

(Atatürk, Osmanlı İmparatorluğu, Cumhuriyet Tarihi, Cumhurbaşkanlarımız, Cumhuriyet , Kurtuluş Savaşı)

     İlk bölümün girişinde Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri sizleri karşılamaktadır. Heykellerin camın arkasında olması ilk anda moralinizi bozabilir ama diğer salonlarda rahatlıkla heykellere yaklaşabilirsiniz.  Devamında ise Osmanlı İmparatorluğu bölümünde kurucusu Osman Bey’den başlayarak Kanuni  Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet ve Hürrem Sultan’ın balmumu heykelleri bulunmaktadır.  Cumhurbaşkanlarımızın heykellerinden sonra ise Atatürk ailesine ait heykeller ve özelliklede manevi kızı Ülkü ile yan yana yapılmış olan balmumu heykel ilgi çekicidir.




Salon B :

(Havacılık ve Demiryolu, Basın Yayın, Sinema –Tv, Spor, Tiyatro, Sanayi, Dünya Liderleri, Bilim)

     Bu bölümün içerisinde daha yakın zamanda tanıdığımız tiyatro, sinema ve televizyon ünlüleri (Kemal Sunal, Adile Naşit, Şener Şen, Beyaz, Hulusi Kentmen , Cüneyt Arkın, Tarık Akan, Göksel Arsoy, Gülriz Sururi,  Mehmet Ali Alabora, Mustafa Alabora, Müşfik ve Yıldız Kenter, Metin ve Nevra Serezli, Rutkay Aziz, Genco Erkal, Haldun Dormen, Müjdat Gezen, Angelina Jolie Brad Pitt, Julia Roberts ) basın – yayın (İlber Ortaylı, Emin Çölaşan, Mehmet Barlas, Turgut Özakman, Aziz Nesin, Necip Fazıl Kısakürek) müzik sanatçıları (Barış Manço, Orhan Gencebay, Nükhet Duru, İbrahim Tatlıses, Aşık Veysel, Zuhal Olcay, Fazıl Say)  Sanayici iş adamlarımız (Sarar Ailesi, Koç Ailesi ve Sakıp Sabancı)  Dünya Liderleri ( Barack Hussein Obama,  Vladimir Vladimiroviç Putin, Kraliçe Elizabeth, Mohandas Karamçand Gandi, Angela Merkel )  ile müzenin Eskişehir’de olması sebebiyle spor konusunda Eskişehirspor’un efsane futbolcuları ve ülkemizde tribün kültürünün oluşmasının ilk adımını atan Amigo Orhan, şu an Atletizm Federasyonu başkanlığı yapan Mehmet Terzi, 2012 yılı Avrupa Şampiyonasında 1500 metrede ikinci olan Gamze Bulut yer almaktadır.

Salon C :

(Tarihi Karakterler)

     Bu bölümde ise tarihe adını yazdırmış Yunus Emre, Mevlana Celaleddin Rumi, Alparslan, Kral Midas, Nasrettin Hoca, Seyit Battal Gazi gibi şahsiyetlerin balmumu heykeller sergilenmektedir.

Salon D :

(Demokrasi Salonu)

     Fotoğraf çekmenin yasak olduğu bu bölümde ise Türk siyasi tarihine ait liderler (Adnan Menderes, Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş, Devlet Bahçeli, Muhsin Yazıcıoğlu) bulunmaktadır.  Bu bölümde isteğe bağlı özel fotoğraf çekimi yapılarak çıkış bölümünde ( Küçük Fotoğraf 3 TL ;Büyük Fotoğraf 5 TL) sizlere verilmektedir.


Salon E :

(Eğitim, Anılar ve Ödüller)

     Bir balmumu heykelin yapılış hikayesinin fotoğraflarla anlatıldığı bu bölümde ayrıca Eskişehir’e büyük hizmetlerde bulunmuş Yılmaz Büyükerşen’e ait kişisel eşyalar ve iki adet kendi balmumu heykeli bulunmaktadır.

Çıkış kapısının hemen önünde ise hatıra olarak saklayabileceğiniz ürünlerin satıldığı bir hediyelik eşya mağazası ve çektirdiğiniz fotoğrafları alabileceğiniz bir bölüm bulunmaktadır.


Eskişehir'de gezebileceğiniz diğer yerlere ilişkin yazılarım:






  Prof. Dr Yılmaz Büyükerşen

   1936 Eskişehir doğumlu olan Büyükerşen liseyi Eskişehir Atatürk Lisesi'nde okudu.1962'de Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin ilk mezunları arasında yer aldı. 1966 yılında doktorasını tamamladı. 1968 yılında doçent, 1973 yılında profesör oldu. 1976'da mezun olduğu akademinin başkanlığına seçildi. 1982'de Anadolu Üniversitesi rektörlüğüne getirildi. 1987'de aynı göreve tekrar atandı. Ayrıca, 2 dönem Radyo Televizyon Yüksek Kurulu başkanlığını yürüttü. 1994 yılında 3984 Sayılı Kanununun çıkarılmasıyla bu görevinden ayrıldı. Türkiye'nin ilk Sinema ve Televizyon Okulu'nun kuruluşunu Eskişehir'de gerçekleştirdi. Anıtkabir müzesinde Mustafa Kemal Atatürk'ün birebir boyutlardaki balmumu heykeli, yine Prof. Büyükerşen tarafından yapılmıştır. Ayrıca Eskişehir'de ikinci üniversitesinin kurulmasına ve dünyada tek olan ve her yıl binlerce mezun veren açıköğretim fakültesinin kurulmasına da öncülük etmiştir.

18 Nisan 1999 Seçimleri'nde Demokratik Sol Parti'den aday olan Prof. Büyükerşen, oyların %44'ünü alarak Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde, oylarını %45'e çıkararak aynı göreve tekrar seçildi. 2009 Yerel Seçimlerinde %50 üzeri oy ile yeniden büyükşehir belediye başkanı seçildi. 27 Ocak 2011'de, istifa etmesini isteyen Demokratik Sol Parti yönetiminin talebine uyarak bu partiden istifa etti.  27 Şubat 2011'de Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) geçti.

DİSK önderliğinde gerçekleşen "Solda Birlik" toplantılarında ve diğer sol senaryolarında adı sık sık geçen Prof. Büyükerşen, 2004 yılında DSP eski Genel Başkanı Bülent Ecevit tarafından yapılan genel başkanlık teklifini geri çevirdi. Prof. Yılmaz Büyükerşen; evli, iki çocuk ve iki torun sahibidir. Ayhan Şahenk Vakfı'nda yönetim kurulu üyesi olan Prof. Büyükerşen, aynı zamanda Kanal D'nin kurucularındandır.