25 Mayıs 2013 Cumartesi

CAM PİRAMİT


Antalya Hasan Subaşı kültür parkı içerisinde yer almaktadır. 1 Ekim 1997 tarihinde Antalya Kültür Merkezi bünyesinde hizmet vermeye başlayan Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi, 3.000 m2 taban alanda olmak üzere iki katta toplam 6.000 m2 kapalı alana sahiptir. Cam Piramit olarak da bilinen Merkez, Sabancı Vakfı tarafından yaptırılarak kullanım hakkı Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir. 
  
Etrafı dairesel şekilli süs havuzlarıyla çevrili ve 4 cepheden girişi bulunan piramit yapı, her yönüyle çağdaş mimarinin örnekleri arasında yer almaktadır. Giriş ve bodrum olmak üzere iki kattan oluşan Fuar Merkezi’nin giriş katındaki ana salonun üzeri uzay çatı ile örtülmüştür. Uzay çatının yerden yüksekliği 22.76 metre olup, 5.710 m2 renkli titanyum mavisi ısıcam ile kaplanmıştır.
   Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi’nde içerideki tüm birimleri kapsayan klima tertibatı ve teknik donanımıyla, pek çok ulusal ve uluslararası kongre, seminer, sergi ve konferanslar için ideal yapıda beş adet salon bulunmaktadır. Bunların en büyüğü Toros Salonu olmak üzere sırasıyla alt kattaki Meltem, Düden ve iki adet paralel toplantı salonlarıdır.


Toros Salonu: Konferans amaçlı kullanımında teleskobik tribünlerle 2.400 kişilik oturma kapasitesine, sergi amaçlı kullanımında ise 2.050 m2 alanda fuar kurma imkanı vardır. Salon içerisinde her türlü organizasyona hizmet verebilecek şekilde donanmış ses, ışık, görüntü sistemi ve seyyar simültane tercüme kabinleri mevcuttur. Salonda bulunan dev ekranda organizasyon sırasında çeşitli grafik ve animasyon gösterileri sunulabilmektedir. Ayrıca, salonda Türkiye’de ilk defa kullanılan Widi Wall görüntü sistemi mevcuttur.

Meltem Salonu: Konferans ve toplantı amaçlı kullanılabilecek 417 m2 salon, 440 kişilik kapasitesi ile seyyar simültane kabinlerine sahiptir. Salon içerisinde toplantı ve konferanslarda kullanılmak üzere son sistem teknik ekipman mevcuttur.

Düden Salonu: Konferans ve toplantı amaçlı kullanılabilecek 307 m2 salon, 340 kişilik kapasitesi ile dört adet sabit simültane tercüme kabinine sahiptir.

   Kral yolu adıyla anılan ve 15.000 m2 alana yayılan açık sergi alanında her biri 265 m2 üzere on adet yarı açık sergi alanı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi’ne ait 500 araba kapasiteli otopark, açık sergi alanı olarak da  kullanılabilmektedir.




    Antalya Cam Piramit'in mimari projesi UMO Mimarlık tarafından gerçekleştirilmiştir. Elektrik projelesini Rıdvan Çelikel mekanik projesini ise Hakkı Önen hazırlamıştır.