7 Mart 2013 Perşembe

İĞNEADA

   İstanbul'a 250 km uzaklıkta olan İğneada'ya;İstanbul-Edirne Tem otoyolu üzerinden 150 km giderek Pınarhisar ayrımından daha sonra ise muhteşem ıstıranca dağları ve orman manzarası eşliğinde bol eğimli ve virajlı yoldan ulaşabilirsiniz.
   İğneada'ya ulaşmadan Demirköy ilçesini geçtikten sonra Dupnisa Mağarası tabelasından sola dönerek Sarpdere Köyü mevkisinde Trakya'nın tek turizme açık tek mağarasını gezebilirsiniz.  

   Mağaraya ulaşım yolu kış şartları için çok elverişli olmasada; yazın doğal güzellikleri görme açısından ve klima etkisi yaratan mağarayı görmek açısından çok güzel bir tercih. Mağara içerisinde hala damlayan sular ve aşağıda akan derenin sesi çok güzel bir ortam oluşturuyor.  


  Mağara içerisinde ıslak ve kuru mağara olarak iki kola ayrılıyor. Sarkıtlardan akan sulara karşı tedbirli elbiseler giymek uygun olacaktır.


   Demirköy yakınlarında şuanda sadece kalıntıları kalan ve arkeolojik çalışmaların devam ettiği Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethi sırasında kullandığı topların döküldüğü Dökümhanede yer alıyor. İğneada'ya yaklaştıkça sağlı sollu tomruk depolarını görebiliyorsunuz. 

   "LONGOZ" tipi ormanlığın dünyadaki 3 örneğinden biri İğneada ve Kıyıköy sahil şeridi ormanlıklarıdır. Longoz (Su basar) tipiormanlık alanı; kışları sularla kaplanan ormanlık alandır. Dünya da Amazon, Afrika Kongo Havzası veTürkiyemiz de de İğneada da bulunmaktadır. Tabiat harikası Longoz ormanları ve etrafındaki bir çok irili ufaklı göl kesinlikle görülmelidir.


   Karadenizin avrupaya açılan kapısı İğneada'nın bir diğer turistlik yeride Limanköy tepesinde bulunan bu güzel fener ve arkasındaki muhteşem hırçın karadeniz manzarasıdır. Tabiki karadeniz deyince balık akla gelmeden olmaz. Sabah erken saatde limandan veya öğlen İğneada merkezden taze balık bulma şansınız var. Limanköyde ve merkezde çeşitli balıkçı restaurantlarıda mevcut.

   İğneada günübirlik tatil gezileri için mesafe olarak uygun olmasada iki veya daha fazla geceli konaklamalı tatiller için yakın yer arayan İstanbullular için mükemmel bir sahil kasabası ve aynı zamanda uzun kumsalları ile tertemiz bir denize girabileceğiniz bir yerdir. Turizm olarak hiç gelişmemiş İğneada'da sadece 5 yıldızlı İğneada Resort Otel var. Genellikle pansiyon şeklinde ev kiralama ve ağaçlar içerisinde kamp yapmak için özel hazırlanmış kamp yerleri var. Alışveriş için ise merkezde sadece A101 market var. Haftada bir cumartesi günleri öğleye kadar çevredeki köylerden gelenlerin yöresel ürünlerini sattıkları pazar kurulmaktadır.

   Kısacası yakın yerlerde tatil yeri arayanlar için yaz sezonu kısa sürsede ormanları, denizi ve sakinliği ile çok güzel bir stres atma yeri İğneada.